Zambia: mensen, politiek, economie, cultuur Bram Posthumus

ISBN: 9789068323467

Published: January 1st 1997

Paperback

78 pages


Description

Zambia: mensen, politiek, economie, cultuur  by  Bram Posthumus

Zambia: mensen, politiek, economie, cultuur by Bram Posthumus
January 1st 1997 | Paperback | PDF, EPUB, FB2, DjVu, AUDIO, mp3, ZIP | 78 pages | ISBN: 9789068323467 | 3.15 Mb

Geschiedenis: Zambia is het product van Cecil Rhodes. Deze zakenman droomde eind 19e eeuw van een Brits rijk van Cairo tot Kaapstad. De inlijving van Noord-Rhodesië, het huidige Zambia, paste daarin. Vóór die tijd was Zambia verdeeld over een grootMoreGeschiedenis: Zambia is het product van Cecil Rhodes.

Deze zakenman droomde eind 19e eeuw van een Brits rijk van Cairo tot Kaapstad. De inlijving van Noord-Rhodesië, het huidige Zambia, paste daarin. Vóór die tijd was Zambia verdeeld over een groot aantal koninkrijken.Politiek: Zambia werd in 1964 onafhankelijk.

27 jaar werd de politiek bepaald door Kenneth Kaunda en zijn United National Independence Party. In 1991 moest Kaunda onder druk van economische moeilijkheden en het Westen de macht uit handen geven. Vrije verkiezingen werden een overwinning voor de Beweging voor een Meerpartijenstelsel (MMD) van Frederick Chiluba. Zijn bewind wordt gekenmerkt door veel corruptieschandalen en toenemende repressie.Economie: Vanaf 1931 wordt het wel en wee van Zambia bepaald door één product: koper.

Zolang de wereldmarktprijs voor koper hoog was, tot 1973, ging het Zambia goed en kon het land bouwen aan een verzorgingsstaat. Daarna ging het snel bergafwaarts. Chiluba zette een omvangrijk hervormingsprogramma in gang dat vooralsnog niet leidde tot betere leefomstandigheden voor de bevolking.Cultuur: In het Lozikoninkrijk in West-Zambia, dat al sinds de 17e eeuw bestaat, wordt de koning met alle egards en rituelen omgeven.

Overal op het Zambiaanse platteland is hernieuwde aandacht voor de pre-koloniale tradities merkbaar. Maar in het economisch centrum van het land, de Copperbelt, is door de versmelting van vele bevolkingsgroepen een moderne Afrikaanse stadscultuur ontstaan.

Daar lijken de rituelen rond voetbalwedstrijden belangrijker dan alle andere.Enter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Zambia: mensen, politiek, economie, cultuur":


weareourmedia.com

©2009-2015 | DMCA | Contact us