Kisah Sahabat Rasulullah Usia Lanjut Misbah Em Majidy

ISBN:

Published: 2014

Paperback

322 pages


Description

Kisah Sahabat Rasulullah Usia Lanjut  by  Misbah Em Majidy

Kisah Sahabat Rasulullah Usia Lanjut by Misbah Em Majidy
2014 | Paperback | PDF, EPUB, FB2, DjVu, AUDIO, mp3, ZIP | 322 pages | ISBN: | 3.25 Mb

Para sahabat dan sahabiah ialah an-Nujum al-Islami(bintang Islam). Bintang merupakan lambang keluhuran, kemuliaan, kemajuan dan keagungan. Para sahabat memiliki peribadi yang teguh bagi menyucikan debu-debu kotoran jiwa, membersihkan diri daripadaMorePara sahabat dan sahabiah ialah an-Nujum al-Islami(bintang Islam).

Bintang merupakan lambang keluhuran, kemuliaan, kemajuan dan keagungan. Para sahabat memiliki peribadi yang teguh bagi menyucikan debu-debu kotoran jiwa, membersihkan diri daripada perilaku yang merendah dan menggelapkan diri mereka demi menggapai keluhuran dan kemuliaan setinggi bintang-bintang di langit.Rasulullah SAW memberi penghormatan luhur terhadap para sahabat,“Sebaik-baik manusia adalah yang ada pada zamanku. Kemudian manusia pada zaman sesudahnya, lalu mereka yang hidup pada zaman sesudahnya.

Kemudian satu kaum datang yang kesaksian salah seorang antara mereka mendahului sumpahnya dan sumpahnya mendahului kesaksiannya.” (HR al-Bukhari: 3662)Antara para sahabat dan sahabiah Rasulullah SAW, ramai yang meninggal dunia ketika usia masih muda. Mereka memilih jalan untuk mati syahid. Dalam sejarah juga mencatatkan para sahabat dan sahabiah adalah insan yang berfikiran tajam dan gagah berani dalam menegakkan kalimah Allah.

Mereka mengatur kehidupan mereka demi perjuangan Islam. Mereka tidak mensia-siakan sedetik pun umur mereka selain menggapai keredhaan Allah.Ikutilah kisah para sahabat Nabi SAW yang dikurniakan Allah usia yang lanjut. Tidak ada yang paling membahagiakan seseorang apabila dikurniakan umur yang panjang dan mengisi kehidupan dengan istiqamah dalam ketaatan dan ketakwaan kepada Allah SWT.Enter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Kisah Sahabat Rasulullah Usia Lanjut":


weareourmedia.com

©2009-2015 | DMCA | Contact us